top of page

Boek: "Help! Wij gaan Agile werken"

Onlangs hebben we het E-book "Help! Wij gaan Agile werken" geschreven. Je kunt het bestellen of lezen via Bookboon (Link) . Met dit boekje willen we je helpen wanneer jij of je organisatie gaat starten met Agile werken. In het boekje volgen we een nieuw Agile team binnen de fictieve organisatie Pecunia NV, zij maken een situaties mee die wij in de pratkijk ook zijn tegen gekomen en geven je tips hoe je met deze situaties om kunt gaan. In het boek zelf staan al een aantal tips en adviezen maar als je op zoek bent naar extra verdieping dan hebben we op deze pagina per hoofdstuk nog een links staan naar artikelen, boeken en filmpjes die ons hebben geïnspireerd on werk nog beter te doen en hopelijk heb jij er ook wat aan.

De teamstart 

In dit hoofdstuk ging het over het opstarten van een Agile team, het vertalen van je productvisie naar een Product Backlog, het neerzetten van de rituelen en het maken van teamafspraken.
 

Het teamconflict 

In dit hoofdstuk ging het over het omgaan met conflicten in je team die zeker bij de opstart van een nieuw team kunnen voorkomen. Daarnaast heb je kunnen lezen dat er verschillende werkvormen zijn die je kunt toepassen bij je Retrospective.   

 

  • Om de teamsamenwerking te verbeteren Patrick Lencioni een handig model ontwikkeld.  Dit model geeft inzicht in frustraties waar een team tegenaan kan lopen.  Zodoende kan een team inzicht krijgen waar de samenwerking knelt en hier gericht mee aan de slag gaan. Zijn boek: de 5 frustraties van teamwork  is echt een aanrader. 

Werken aan vertrouwen

In dit hoofdstuk gaat het over hoe je vertrouwen in je team kunt laten groeien door binnen een veilige omgeving meer over jezelf te delen en te weten te komen over de anderen in je team. De Myers Briggs Type Indicator (MBTI) die in dit hoofdstuk benoemd is, is een voorbeeld van een van de modellen die je daarvoor kunt gebruiken.

 

Het verbeteren van de Sprint output 

In dit hoofdstuk gaat het over continue verbeteren en hoe dat leidt tot een betere output van je sprints. Een manier om dat te doen is meten wat je Agile volwassenheid is en met je team te kiezen op welke punten je wilt verbeteren. Aanbrengen van focus en goed refinen van het werk wat je je sprint in wilt trekken zijn vaak goede manieren om je sprint output te verbeteren.

 

 De Agile Manager 

In dit hoofdstuk gaat het over de veranderde rol van de Manager in een Agile omgeving. Agile vraagt om nieuw leiderschap dat meer dienend en faciliterend is dan het traditionele Top Down management zodat je het zelf organiserend vermogen van je Agile teams blijft stimuleren.

 

  • In een traditionele management omgeving ben je misschien gewend dat er veel gerapporteerd over de voortgang van afdelingen en diverse projecten via PowerPoint en Excel sheets. Niet alleen kost dit vaak veel tijd voor de degene die dit allemaal moet opstellen maar het creëert ook een soort schijnzekerheid, alsof hetgeen op papier staat een directe weergave is van de werkelijkheid. Een andere manier om het te doen is werken met een Obeya. Dit is Japans en staat voor “war-room”, een ruimte waarin alle informatie hangt die nodig is om beslissingen te nemen en waar teamleden, Product Owners en Managers elkaar ontmoeten en een dialoog aangaan over de voortgang. Hoe je dat goed kunt doen heeft Tim Wiegel mooi opgeschreven in zijn boek: “Leiderschap met Obeya” 

  • Agile Leadership gaat over het leiding geven aan zelfsturende teams. Rini van Solingen heeft dat mooi opgeschreven in zijn boek de Bijenherder

  • Als het Agile werken betekent dat teams zelfsturend zijn, wat heeft een Leider/Manager dan nog te doen? Je rol stopt niet maar die veranderd. Er zijn meerdere artikelen over geschreven die dit goed beschrijven: What Do Agile Leaders Do? van Kurt Bittner en An Agile organization, let’s loose all the managers?! van Ron Eringa 

Samenwerking over de teams heen 

In dit hoofdstuk gaat het over het managen van afhankelijkheden die buiten je directe invloed liggen en hoe je de samenwerking met andere Agile teams kunt organiseren. In de wereld van Agile zijn er ondertussen al diverse frameworks beschreven die samenwerking over de teams heen mogelijk maken. Deze zogenaamde 'Scaling Frameworks’ bieden daarnaast de mogelijkheid om de besturing van je gehele organisatie op een Agile wijze aan te pakken. Hieronder een aantal linkjes die hier meer informatie en verdieping over geven. Dit komt wel met een disclaimer: verwacht niet dat je met een ‘Scaling Framework’ alleen je organisatie Agile maakt. Het succes van Agile is ook erg afhankelijk van de cultuur van je organisatie en in hoeverre die cultuur meebeweegt met de Agile transformatie.

 

  • Wanneer je de samenwerking met andere teams en stakeholders wilt verbeteren begin dan eerst met het in kaart brengen van wie dat allemaal zijn en wat de verschillende belangen zijn. Een goede manier om dat te doen is het maken van een Stakeholdermatrix. Dit artikel van Wethinknext heeft dat goed omschreven. 
    https://wethinknext.com/stakeholder-mapping/ 

Hoofdstuk 7: Waarde 

In dit hoofdstuk gaat het over Waarde en hoe je Waarde kunt gebruiken om het werk op je Product Backlog te prioriteren. Een goede Product Owner is continu bezig om de Waarde van de output van het Scrum Team te maximaliseren. Daarvoor is het van belang dat je Waarde in ieder geval inzichtelijk en vergelijkbaar maakt, anders kun je het niet gebruiken om te prioriteren.

 

High Performing Team 

In dit hoofdstuk gaat het over High Performing Teams, wat voor gedrag je daar ziet en hoe deze teams succesvol zijn. Er zijn diverse elementen die invloed uitoefenen op de performance van een team. Dit zijn zowel interne als externe elementen.

 

  • Een van de allerbelangrijkste aspecten van een High Performing Team is dat men altijd voor elkaar klaar staat in het Team. Simon Sinek zegt het mooi in dot korte filmpje: 
    What Makes the Highest Performing Teams in the World 

  • Google heeft zelf uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe de beste teams ontstaan, onder de noemer project Aristotle. Het hebben van voldoende psychologische veiligheid blijkt een van de belangrijkste voorwaarden voor teamsucces.  
    How Google builds the perfect team 

  • Als je wilt leren hoe je Agile teams kunt helpen om hun pad naar High Performance te vinden dan heeft Lyssa Adkins daar een heel mooi boek over geschreven, ‘Coaching Agile Teams'. 

bottom of page